woensdag 23 februari 2005

Rara waar is dit nu weer

Iedere woensdag plaatst DD op zijn onwetendheid.cx een oude foto van het Dordtse en wij als die-hards moeten dan maar raden waar of dat kiekje geschoten is. Omdat we er bedreven in geraken, moeten we sinds enige weken ook het jaartal waarin de fotograaf de foto nam raden. Maar helaas, deze week moeten we dat missen. Want DD staat ergens op een plank op een besneeuwde bergtop... Dus, The Sorcerer plaatst zijn eigen RaRa. Deze keer geen plaatje uit een oude doos, maar een plaatje uit het recente heden. Waar o waar is dit fraaie tuintje op de foto gezet. Ik geef jullie een tip. Het is binnen de Dordste grachtengordel.
Als dit een suc6 wordt, dan zal ondergetekende met enige regelmaat schone detailprenten van het Dordtse heden als RaRa gaan plaatsen... Update: Nou Lex, je had het niet goed. Het is de enige tuin op de Voorstraat, nl. die van de Oud-Katholieke Kerk 'Maria Major' op de Voorstraat-Noord. Zie hieronder een relaas van de website van dit kerkgenootschap. "Wie door het hek aan de Voorstraat het kerkepad naar deze kerk heeft betreden heeft wellicht verwacht een schuilkerk binnen te gaan. Dit is niet het geval. Op deze plek, iets verder naar achter, stond vroeger een schuilkerk. Op het huidige kerkepad stond een huis waarvan nog een gevelsteen bewaard is aan de linkerzijde van het pad op de pastorie, gedateerd 1660 voorstellende een postiljon. Deze schuilkerk werd geheel omgeven door woningen...

...Toen het geheel bouwvallig werd is in 1840 de oude kerk afgebroken en daarvoor in de plaats de huidige kerk van 1842/43 in neoclassisistische stijl opgetrokken door stadsarchitect G. N. Itz. Het Dordtse stadsbestuur stond toen iets welwillender tegenover katholieken dan in vorige eeuwen: de kerk mocht zichtbaar zijn vanaf de straat maar moest daar wel vanaf staan. Ook om praktische redenen staat de kerk zover van de straat: dan hoefde men immers maar één huis af te breken wat het huidige kerkepad heeft opgeleverd (zie afbeelding boven). Naast de kerk werd een klokketoren geplaatst wat de Oud-Katholieken mede uit hun ‘schuilkerken-bestaan’ heeft geholpen. Verbaasd zal de bezoeker van dit gebouw staan die hoort dat deze Kerk gebouwd werd voor een gemeenschap van ca. acht personen. De landelijke en zelfs internationale kerk, tot in Parijs toe, heeft dan ook aardig in de kosten bijgedragen voor de bouw van dit monument. " Volgende week donderdag zal ik weer een RaRa plaatsen met een moeilijk te vinden detail van het mooie Dordt.