zaterdag 16 december 2006

Twintighoeven

Twintighoeven is de naam van een weg op het Land van Valk, de naam van een van de 'Ambachten' of 'Parochies' die bij de Sint-Elisabethsvloed in 1421 'verdronken' is. In de december-uitgave van Oud-Dordrecht staat een heel artikel over de verdronken dorpen en de recente opgravingen op het terrein van het voormalige Combibad, waar waarschijnlijk de resten van Wolbrandskerke gevonden zijn.

Maar, Twintighoeven is ook de naam van een nieuw museum in oprichting, gevestigd in de Hoeve Jong Dordrecht is de Dordtse Biesbosch. Een museum, dat zich richt op de Natuur en Cultuurhistorie van het Eiland van Dordrecht. Waarbij veel aandacht zal zijn voor de verdronken dorpen en de restanten die gevonden zijn... Ik zal hier zeker eens een kijkje gaan nemen.

Het enige 'tastbare' restant van Twintighoeven. Een oude grenssteen aan de voet van de Zeedijk, bij de Bovenkade. Deze steen geeft de voormalige scheidslijn tussen de bezittingen van de Prins van Oranje en de Grafelijke Domeinen (Holland) aan. Het is de noordelijke grens van Twintighoeven.