zondag 13 februari 2005

Volvo Ocean Race

Ik volg niet echt sporten op TV en in de krant. Tour de France kijken of schaatsen of als er echt een belangrijke voetbalwedstrijd is, dan toon ik interesse. Maar wat ik altijd wel gaaf vind om iedere 5 jaar te volgen is de Volvo Ocean Race. Voorheen de Whitbread Round the World Race. Een Formule 1 zeilrace rond de wereld voor grote zeiljachten. Echt altijd spectaculair om te zien en te lezen over de spartaanse inrichting van die boten en technische innovaties etc. etc.

De vorige race was extra leuk om te volgen, omdat een oud-lid van mijn Scoutingvereniging bij een Noorse deelnemend team werkte en op sommige etappes mee geeft gevaren. Bekijk eens zijn site voor meer spectaculaire beelden en informatie. OOk over zijn huidige project. Hij vaart nl. mee als navigator op de 'Cheyenne', een grote catamaran in een non-stop rond de wereld race, de Oryx Quest. Deze boot is een zogenaamde multi-hull en Steve Fosset is de eigenaar, In ieder geval wordt de volgende race ook leuk. Want bij die volgende race, die op 5 november 2005 in Vigo (In Spanje) van start gaat, wordt ook Nederland aangedaan. Rotterdam is finishplaats van de een-na-laatste etappe. Op 3 juni 2006 zullen de deelnemende boten starten in Portsmouth (UK) en dan een rondje rond de Britse eilanden varen en op 9 juni in Rotterdam finishen. Op 15 juni is dan de start voor het laatste stukje naar het Zweedse Gotheborg. De schepen zullen aanmeren bij de Kop van Zuid en er zullen tal van activiteiten worden georganiseerd.

Er doen volgens de website van de Volco Ocean Race dit keer (tot nu toe) 6 teams mee. Waaronder weer een Nederlands team, gesponord door ABN-AMRO. Zij zetten twee boten in, in deze race. Een bemand door proffesionals en een bemand door ambtieuze jongeren.