maandag 28 maart 2005

Waar ook al weer (4)

Ok dan, een nieuwe waar ook al weer. Het is wel geen donderdag, maar het regent buiten en zo'n tweede zondag op rij is ook maar saai. Zoals al eerder aangekondigd bestaan de 'Waar ook al weers' uit prachtige gevelsteneb uit de binnenstad van Dordrecht. Waar o waar zit deze steen ingemetseld.

Suc6

Een nieuwe naam

De menselijke geest is een vreemd ding. Zit je naar de TV te kijken, naar het programma '1 tegen 100' en de kandidaat (naar eigen zeggen een computernerd) wist de afkorting URL niet eens. Daarop voorbordurend werd ik vannacht wakker met de nieuwe naam van mijn weblog in mijn hoofd. Dus vanaf heden: Wereld Weijde Web(log).

zondag 27 maart 2005

MP3 van de week (13)

Deze week heb ik gekozen voor de 10.000 Maniacs, een folkrockband uit de VS van A die al een poosje bezig is. Wellicht ken je ze van hun Unplugged optreden voor MTV, maar dat betwijfel ik. Enfin, de band was toen geformeerd rond de zangeres 'Natalie Merchant', die inmiddels een soloweg is ingeslagen.
Het nummer waarvoor ik gekozen heb is een cover van de Patti Smith Group. Ooit geschreven door Bruce Springsteen en onlangs nog 'vermoord' door een of andere dance-harry die de kids deed geloven dat dit een nieuw nummer was. Oei, wat heb ik daar toch een teringhekel aan...
10.000 Maniacs - Because the Night

zaterdag 26 maart 2005

Subway

Nee, niet de metro. Maar wel de naam van de beste broodjeszaak van de wereld. Ok, een beetje prijzig. Maar wel lekker. Gelukkig zit er hier een op het Statenplein. Mijn favoriet? Een Kalkoen-Ham-Bacon melt (met dubbel bacon(, met sla, augurk, komkommer en pepertjes/olijfjes...
Subway heeft al meer dan 23.000 vestigingen in meer dan 80 landen. Eat your heart out Ronald!

woensdag 23 maart 2005

La Venezia

Mmm, het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, Teletub... O nee, La Venezia! Ik kom gauw. Op weg naar huis kwam ik over de Vest langs La Venezia. Snel het thuisfront gebeld met de vraa'g: 'Welke smaak?'. Dat duurde even voordat die vraag begrepen werd. Maar weldra zat ik thuis in het zonnetje aan een bakje citroen, mango, mokka-ijs. Heerlijk dat wonen in de stad!

zondag 20 maart 2005

MP3 van de week (12)

De MP3 van deze week is van de Britse zangeres 'Suzanne Rhatigan'. Haar CD 'To Heel with Love' staat al zo'n 13 jaar in mijn kast en zo nu en dan draai ik hem eens. Ik weet vrijwel niets over deze zangeres. Maar Google leert mij dat ze in het verleden wat sessiewerk voor Roger Waters, Kylie Minoque, Beverly Craven en in de 80's voor diverse Stock, Aitken en Waterman-artiesten (Bananarama, Rick Asthley enzo).

In 1996 en 1998 heeft ze ook nog een CD en een mini CD afgeleverd. Ik heb ze niet in mijn collectie. Suzanne heeft haar eigen label en ze doet nog steeds veel studio-werk voor anderen, aldus deze website: http://www.cushyproductions.com/. Voor deze week heb ik het nummer 'Nearly 18' gekozen. Lekker uptempo, met een kritische tekst.
Suzanne Rhatigan - Nearly 18

vrijdag 18 maart 2005

Broodje Aap

Deze site wilde jullie niet onhouden. Hij staat vol met 'urban legends' of in gewoon Nederlands: Broodje Aap verhalen.

Neem eens een kijkje en lees waarom Ajax geen Ajax meer mag heten, Walt Disney scherpe ogen had en hoe je een Broodje Aap kunt herkennen.
Broodje Aap

zondag 13 maart 2005

MP3 van de Week (11)

Zo, alweer 11 weken lang bezig om mijn lezertjes eens muzikaal op te voeden. Americana en alt. country zijn muziekstijlen die ik bijzonder kan waarderen. Johhny Cash, Dixie Chicks, Kasey Chambers, Tiff Merrit etc. Maar ongeveer een jaar geleden liep ik eens door de Plato in Den Haag en er stond een lekker muziekje op. Ik natuurlijk vragen wat het was. Bleek het Powderblue te zijn. Powderblue is de naam van het project van zangeres Marjolein van der Klauw. In 1998 wint zij de Grote Prijs van Nederland (in de categorie singer-songwriter) en niet lang daarna ontmoet ze gitarist Jac Bico. Samen nemen ze een demo op, die in 2002 verschijnt onder de naam ' So Much To Cover'

In februari 2004 verschijnt de titelloze tweede cd van Powderblue, die gelijk op nummer 1 komt te staan in de Euro Americana Chart. Het bijzonder van deze CD is dat hij voor het overgrote deel is opgenomen in het huis van de gitarist. Zomaar in slaap- en badkamer. Enfin, de MP3 van deze week is dus een nummer van deze CD en het heet: Upstairs Downstairs. Ze spelen op vrijdag 22 april in Dordrecht in het ABC (waar o waar?) Ik denk dat ik wel even ga kijken en luisteren.
Powderblue - Uptairs Downstairs

zaterdag 12 maart 2005

Fabchannel.com

Iedere muziekfreak kent deze site natuurlijk allang. Maar voor het geval dat, wil ik jullie graag wijzen op de volgende site: www.fabchannel.com. Dit is nl. het streaming video portal van Paradiso (en ook de Melkweg) in Amsterdam. Talloze concerten die in Paradiso en de Melkweg gegeven worden worden hier vaak live in een stream aangeboden en er is een groot archief van vele concerten uit het verleden. Echt de moeite waard om eens te bekijken op een regenachtige zaterdagmorgen...

vrijdag 11 maart 2005

www.vdweijde.net

Al jaren ben ik aan het pionieren op internet. Al zo'n beetje sinds 1995. Ik heb verschillende homepages gemaakt, onderhouden en laten uitdoven. Maar, ben vol goede moed iets nieuws te maken op www.vdweijde.net. Wat precies, dat weet ik zelf nog niet. Dit weblog is daar in ieder geval een onderdeel van. Neem eens een kijkje...

donderdag 10 maart 2005

Waar ook al weer ? (3)

Ok, naar aanleiding van het grote suc6 van de vorige week, afgezien van die respondent die perse een voordeur van een kroeg wilde zien anders zou hij nooit kunnen winnen, deze week wederom een 'waar ook al weer'. Ik vond het wel een aardige gedachte om een poosje met gevelstenen in de weer te gaan, want daar stikt het van in Dordrecht. Loop maar eens door de grachtengordel en kijk omhoog. Je ziet de leukste dingen in de muren gemetseld. Zo ook deze! Waar o waar zit deze plaat in de muur geplamuurd?
Suc7 Update: Jacques Perk is een dichter, geboren zoals de steen aangeeft in Dordrecht op 10 juni 1959 en overleden in Amsterdam op 1 november 1881. Dank aan Kuipers voor het stukje proza. Enfin, maar nu het antwoord op de vraag. Deze steen zit ingemetseld in een pand aan de Lange Breestraat op de hoek met het Bagijnhof/Visstraat. Tegenover het pand van Its. Helaas wist niemand dat te melden. Volgende week een makkelijkere gevelsteen.

woensdag 9 maart 2005

Coole MP3 speler

Een leuke MP3-speler, in de vorm van de 'good old' cassette-tape. Je stopt er gewoon een geheugenkaartje in en spelen maar...
..maar het leuke is, hij werkt ook als een cassettebandje. Snapt u hem? Stop de tape in je tapedeck (of autoradio) en je speelt de MP3's af via je casettedeck... Zie deze site voor alle details.

Mast gebroken!

Een paar weken geleden berichtte ik dat ik via internet de Oryx Quest 2005 volgde. Dit omdat Wouter Verbraak, een oud-lid van mijn Scoutingvereniging op een van de reuze-catamarans (de Cheyenne, eigendom van Steve Fosset) meevaart als navigator.

Welnu, ik zat juist op de site van Wouter een enerverend verslag over het ronden van Kaap Hoorn te lezen, toen ik ook even inlogde op de site van de organisatie. Dit voor een overzicht van de posities die de drie overgebleven deelnemers hebben. Het blijkt dat de cat waar Wouter op vaart, op onegveer 200 zeemijl van de Falklands haar mast gebroken heeft en dus uit de race is. Alle opvarenden zijn safe en ze hebben morgen een rendez-vous met de Argentijnse marine om de boot binnen te slepen. Zie de site van de organisatie voor meer nieuws.
Kaap Hoorn

maandag 7 maart 2005

Appelmoes online

Coen houdt niet van appelmoes. Daarom kweekt hij een eigen bos in een potje appelmoes. Kijk hier hoe het groeit.

zondag 6 maart 2005

Luchtfoto uit 1927

Deze luchtfoto uit 1927 kon ik jullie niet onthouden. Op deze site vindt je er nog meer.

MP3 van de week (10)

Een jaar of 6 of 7 geleden, werd ik in een platenwinkel eens getipt over een CD van de Hank Dogs, een Brits trio (2 dames, 1 heer) die net een geweldig album 'Bareback' hadden afgeleverd. Natuurlijk meteen beluisterd en gekocht. Hank Dogs maakt folk-muziek met een vleugje country en een snuifje Kletische muziek. Heel bijzonder. Weer verder helemaal nul komma niets over deze band en heb ook nooit de moeite genomen om eens verder te zoeken naar materiaal van dit gezelschap.

Wat gegoogle leert me dat ze inmiddels een tweede album 'Half Smile' hebben afgeleverd in 2002. Toch maar eens zoeken bij Velvet of Plato. Goed in ieder geval heb ik deze week gekozen voor het dragende '18 Dogs (and an M16)'
Hank Dogs - 18 Dogs

vrijdag 4 maart 2005

The art of drinking Sambuca

Ok, Drankenkennis was mijn favoriete vak op de hotelschool en daarna. Haalde wel geen hoge cijfers, maar de interesse bleef. Verzamelde zelfs een tijd lang lege (bier-)flessen, maar dat terzijde. Een van de drankjes die ik de laatste tijd nog wel eens tot mij wil nemen is een 'Sambuca', een Anijsdrank van Italiaanse origine. Meestel als digestief gedronken na een lekkere maaltijd, maar 's avonds op d ebank ook errug lekker. Als je een ober of barman treft met een beetje gevoel voor drank, dan heeft hij enkele koffieboontjes in je glas gegooid en steekt hij/zij bij het serveren je glas in de brand... Enfin, vandaag maar weer eens een fleske gekocht. Niet van het vaste merk, maar van een andere bekende:
Op deze site staan een drietal manieren om Sambuca te drinken. The Boring way, The Traditional Way of The Cool Way. Waarbij de laatste manier veel weg heeft van vuurspuwen. Hou het straks toch maar bij My Way (puur en in een glas!).
Update: Hij was/is errug lekker!

donderdag 3 maart 2005

Waar ook al weer? (2)

In navolging van het succesvolle vervolgverhaal der RaRa's op www.ignorance.cx, start ik vanaf deze week op de 'Day After' met een variant. Ik plaats een close-up of detail van een pand, kade, straat, lantaarnpaal, standbeeld, reclamebord, etc. uit het hededaagse Dordt en u raadt waar het is. Straatnaam, lokatie in die straat of huisnummer zullen volstaan als antwoord. Deze keer maak ik het niet al te moeilijk, al zal het me tegenvallen als mensen het niet helemaal goed hebben...
Succes! Update: Deze gevelsteen zit in een pand aan de Grotekerksbuurt (vlak bij het pand van de burgermeester). De steen geeft aan dat Johan de Witt (raadspensionaris van Holland) in dat pand geboren is.

dinsdag 1 maart 2005

275 treden

OK, zondagmiddag. A. was werken en ik zat me een heel klein beetje te vervelen. Vanuit mijn stoel zag ik hem staan. Mooi in het licht van de zon. Ik trok mijn schoenen en jas aan en ging eerst drie trappen af, liep de straat uit, bocht om, brug over en na betaling van 1 euro begon ik aan de beklimming van de 275 treden... Boven gekomen, maakte ik een leuke serie foto's. Helaas had ik mijn lader op Jeugddorp laten liggen en was mijn accu bijna leeg.
Let vooral op die mooie schaduw.
Ons huis staat er net op
Vooral Rotterdam ligt er prachtig bij
Binnenkort gaan ze eindelijk de wijzerplaten een grote opknapbeurt geven. Kunnen we 's avonds en 's nachts ook zien hoe laat of dat het is.
Tijdens deze renovatie mag je de toren niet op. Als het dan van de zomer zover is zal ik de klim nog eens wagen om mooie zonnige plaatjes te maken.